Jag tänkte på det länge och blev nästan lite äcklad av mig själv. Alla timmar jag lagt ner på att hålla mig uppdaterad, surfa runt, gilla bilder och lägga upp. Handlar det verkligen i slutändan bara om…likes?

Jag blev inspirerad och insåg hur enkelt det var att engagera sig

Jag kom fram till att jag inte håller med min annars så väldigt kloka vän. Att beskriva allting som sker i sociala medier idag på det sättet känns så…ovärdigt. Instagram har ju förändrat mitt liv. Och då pratar vi inte bara om att jag har insett vilket filter som på bästa sätt framhäver mina bruna ögon (det filtret heter Gingham för övrigt) eller hur jag kan få mitt hår att glänsa så mycket som möjligt (det filtret heter Clarendon). Men jag tänker såhär; Jag såg på Instagram för flera år sedan att min väns vän varje år på julafton tog några timmar till att tillaga och dela ut mat till hemlösa. Hon la upp en bild på detta och jag blev inspirerad och insåg hur enkelt det var att engagera sig.

Alla delar inte min tur i livet

Nu lackar det mot jul. Som vuxen tänker jag mycket på julafton och vilken tur jag haft när jag vuxit upp. Jag säger tur för det handlar i slutändan bara om det, tur. Jag har haft tur som vuxit upp med föräldrar som gjort det mysigt på julen. De har köpt en julgran (den var i plast visserligen men alldeles fantastisk), lagat julmat och sett till att vi fått julklappar och haft någonstans att vara på julafton. Hemma i mitt trygga hem. År efter år.

Skam. Ångest. För många är det synonymt med julen. De får inte vältra sig i kommersen.

Men alla har inte tur. För många är julafton och jultiden en otroligt jobbig tid. Årets julklapp utses till höger och vänster. Den är olika varje år men har en sak gemensamt. Att den är svindyr. Vi bombarderas med bilder på perfekta familjer alla med samma budskap. Gemenskap! Värme! Perfektion! Men så finns det de där känslorna som ingen pratar om. Skam. Ångest. För många är det synonymt med julen. De får inte vältra sig i kommersen.

Det börjar med oss

Att människor mår dåligt, bor på gatan, ignoreras eller är ensamma på julafton är inte något vi behöver förlika oss med. Vi kan förändra det. Men då måste vi börja agera och riktig förändring börjar med oss. Vi som haft tur. Vi har möjligheter att påverka andras liv just för att vi haft tur. Vi kan hjälpa på ett sätt som få andra kan. Det får vi inte ta för givet. 

Många tänker att om de inte kan hjälpa alla eller göra något storslaget för mänskligheten så är det ingen ide att göra någonting alls. Jag vet hur de menar, jag har känt samma sak. Men idag vet jag att det inte är så.  Alla vi människor bär på så mycket makt när det gäller andras liv. Både folk vi känner och inte känner och det är så jäkla viktigt att använda den rätt.

Ingen nivå för engagemang är för låg

Små saker gör stor skillnad. Du kan vara den skillnaden för människor genom att engagera dig. Hjälp till på ditt sätt. Jag valde att dela ut mat för det var det jag hade möjlighet att göra. Ett engagemang kan se ut på olika sätt. Du kan dela med dig av din tid. Den är värd mycket. Att ta dig tiden för människor som inte blir hörda annars. Att se och höra människor är viktigt. Du kan också välja att skänka pengar till en organisation eller privatperson som gör det som jag gjorde. Håll utkik på Facebook och i andra sociala kanaler efter det. Sociala medier handlar inte bara om likes. Det kan faktiskt göra skillnad i människors liv.

Välj själv vart du lägger ribban men ingen nivå för engagemang är för låg. För dem du når ut till, även om det endast är en person, har du gjort en otrolig skillnad. Kom ihåg det. Nu i jul och alla dagar efter det!