IM-priset till Britta Holmströms minne 2016 gick till juristen Dona Hariri för sitt engagemang för människors rätt att veta sin rätt. Dona har bland annat under flera års tid gett juridisk rådgivning i stockholmsförorten Husby och är programledare för Justitia på UR. I höstas mötte hon tusentals människor som kom till Stockholms central efter en lång resa på flykt från sina hemländer.

– Priset är ett erkännande för att det jag gör är viktigt. Efter arbetet på centralstationen är det tydligare än någonsin att människor är i behov av att veta sin rätt. Alla undrar: Vad har jag rätt till? Vad händer nu?, berättar Dona Hariri.

När man känner till sina rättigheter är man en del av samhället

Dona Hariri har rötter i Irak och hennes föräldrar kom också till centralstationen en gång och undrade över sina rättigheter och sin framtid.

– När jag var liten hade jag många frågor om varför vi var tvungna att fly, det ska ju finnas lagar och regler. I Irak är lagar och regler vända mot medborgarna istället för att vara till för medborgarna. Därför drogs jag till juridiken. Det ska inte vara ett maktmedel utan det ska skapa rättvisa, säger Dona Hariri.

Hon kallar sig samhällsjurist och samhällsentreprenör. Hon menar att juridiken är större än lagen, att det är ett demokratiskt verktyg.

– När man känner till sina rättigheter är man en del av samhället på samma plan som andra medborgare oavsett vad motparten vill hävda. Det är absolut, säger Dona Hariri.

Hon vill att politikerna ska se vilket arbete hon utför fast att det egentligen borde vara en självklarhet att alla vet sin rätt. Det finns en lucka som måste fyllas och priset från IM kan ge henne möjligheten av påverka mer menar hon.

– IM gör ett fantastiskt arbete, både här i Sverige och i världen. Det känns fint att IM sett mitt arbete och vill uppmärksamma det så här, säger Dona Hariri.