Det tar ett par sekunder, men när Angeline väl förstår var hon är och ser några bekanta ansikten, försöker hon höja ena armen för att vinka. Hon har dock inte fått tillbaka krafterna ännu, efter sin just genomförda läppoperation, utan får nöja sig med att i stället knyta ena näven och visa tummen upp, som ett tecken på att allt är okej. Till svar får hon en hel massa tummar upp.

Hittades övergiven i grishage

Mamma Tessie vilar sin panna mot dotterns, märkbart lättad att operationen är över. Hon hade inte vågat drömma om att den här dagen skulle komma. När Angeline bara var två månader hittade Tessie flickan övergiven i en grishage; naken och med myror över hela kroppen, förtvivlat gråtandes och skrikandes.

Jag blev livrädd. Någon hade kastat bort sin lilla baby, lämnat henne att dö

– Jag blev livrädd. Någon hade kastat bort sin lilla baby, lämnat henne att dö. Jag tog upp henne och tog henne till sjukhuset. Där drack hon fem flaskor på raken. Sedan dess är hon min dotter. Jag adopterade henne, berättar Tessie, som redan hade tre barn, i dag mellan 14 och 22 år gamla.

Jovelito, Tessies man, var på jobbet hela dagen och fick först när han kom hem höra om familjens nytillskott.

– Tessie har ett enormt hjärta. Jag är jättelycklig; lycklig över min dotter och väldigt lycklig över att hon nu får en operation, säger Jovelito, och måste pausa lite för att hålla tillbaka tårarna.

Behöver ytterligare operation

Tessie och Jovelito hoppas att de kan komma tillbaka nästa gång Operation Smile genomför ett medicinskt uppdrag i Cebu. Angeline behöver ytterligare en operation, då hon även lider av gomspalt.

Jag älskar henne som om hon vore av mitt eget blod

De menar att det var ödet som förde flickan till deras familj, innan det var för sent, och att Operation Smile sedan tog sig an henne.

– Jag är inte hennes biologiske far, men jag älskar henne som om hon vore av mitt eget blod. Det här är vår lilla älskling. Hon är en överlevare, säger Jovelito.

Fakta

Operation Smile:

  • Genomför kostnadsfria operationer på barn med allvarliga ansiktsdeformiteter, främst läpp-, käk- och gomspalt (LKG).
  • Kan åtgärda en läppspalt på mindre än en timme, till en kostnad av så lite som 2 400 kronor.
  • Opererar ca 100 barn på ett medicinskt uppdrag.
  • Har medicinska volontärer som jobbar helt utan ersättning.
  • Har sedan starten 1982 genomfört över 240 000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika. Var tredje minut föds ett barn med LKG någonstans i världen, ca ett barn på 600. De lever ofta under svåra omständigheter med trakasserier och isolering. Många har svårt att få i sig mat och svårt med talet.
  • Genomförde i år ca 15 000 operationer, under 166 medicinska uppdrag, i 28 länder.
  • Har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.