Vi pratade med Sofia Klemming Nordenskiöld på Plan International Sverige som träffat barnmammor runt om i hela världen. Här berättar hon deras historia.Kvinna

– Det är svårt att vara mamma. Jag har inte tid att leka längre. Jag måste stanna hemma och ta hand om min dotter och tvätta blöjor. Innan jag fick barn brukade jag göra vad jag ville. Jag gillade att spela fotboll, säger Mulenga, 14 år från Zambia som har en fem veckor gammal dotter.

Det är tufft att bli mamma. Och ännu tuffare om man själv fortfarande är ett barn. Flickor under femton år vars kroppar ännu inte är fullt utvecklade löper stor risk att skadas eller dö i samband med graviditet eller förlossning. Ändå är frågan tabubelagd i många länder. Det är något vi vill ändra på, säger Sofia Klemming Nordenskiöld.

Plan International Sverige och FN:s befolkningsfond, UNFPA ligger bakom initiativet #childmothers. De presenterar fängslande berättelser och porträtt av väldigt unga mammor från Bangladesh, Syrien, Burkina Faso, Zambia, Haiti och Colombia.


Jag ville bli mamma senare – inte nu

– Gemensamt för alla de flickor vi träffade är att de har en enorm kärlek till sina barn, hur de än har blivit gravida eller upplevt själva graviditeten och förlossningen. Men det är svårt för de allra flesta. Många har skadats fysiskt men inte fått vård. De har inte tillräckligt med pengar eller så är hjälpen för långt bort. Sen har många av flickorna en otrolig press på sig. De ska helst föda flera barn fastän deras kroppar inte är redo. De tvingas att ge upp sina drömmar och har ofta inte möjlighet att själva bestämma över sina kroppar eller liv. 

Hur kan man göra för att stoppa det här?

Barnmammorna måste bli synliga, såväl i nationell och global statistik som i strategier, insatser och program.

  • Grundorsakerna till att barn blir gravida är fattigdom i kombination med bristande jämställdhet i de här länderna. Därför behövs bredare holistiska insatser för att minska fattigdomen och öka jämställdheten samt se till att alla barn och unga kan få en utbildning.
  • Tidiga graviditeter är ofta kopplat till barnäktenskap. Om du gifter dig som barn förväntas du ofta bli mamma som barn. Därför efterlyser vi att äktenskap bör förbjudas för barn under 18 år.
  • Vi måste öka tillgången till utbildning, sexualundervisning samt hälso- och sjukvård, inklusive ungdomsmottagningar som erbjuder information och preventivmedel. Att sex leder till graviditet är inte självklart för alla barn och unga runt om i världen.