Genom ÖppnaDörren, som inkluderar Invitationsdepartementet, Svenska med baby, Kompis Sverige och Yrkesdörren, har över tiotusen svenskar engagerat sig för att på olika sätt bidra till att nya svenskar etablerar sig i samhället och på arbetsmarknaden.

På olika sätt bidra till att nya svenskar etablerar sig i samhället

Via Invitationsdepartementet kan etablerade svenskar bjuda hem nya svenskar på middag. Via Svenska med Baby kan etablerade och nya svenskar mötas via barngrupper för föräldralediga. Via Kompis Sverige paras utlandsfödda ihop med redan etablerade svenskar för att skapa vänskapsrelationer och via Yrkesdörren träffas etablerade och nya svenskar för att utbyta professionella kontakter och öppna dörren in på arbetsmarknaden.

Vårt gemensamma ansvarAmelie

– Alla kan göra skillnad genom att engagera sig i något av våra initiativ. Vi strävar efter att erbjuda möjligheter som passar alla, oavsett om man har en timme över för en fika, vill bjuda hem en nyanländ familj på middag, träffa andra föräldralediga eller lära känna en utlandsfödd person genom att hitta på saker tillsammans på fritiden. Integrationen av våra nyanlända medborgare är vårt gemensamma ansvar och vi vill se till att det blir ömsesidigt givande, säger Amelie Silfverstolpe, programansvarig för ÖppnaDörren på Axfoundation.

ÖppnaDörren har förvandlats till en folkrörelse i Sverige. Hittills i år har snart 11000 personer matchats via något av de fyra initiativen. ÖppnaDörren är en långsiktig satsning som gör det enkelt att engagera sig och verkligen göra skillnad för andra.

Bryter segregationen

ÖppnaDörren drivs utifrån övertygelsen om att det fysiska mötet mellan människor är en förutsättning för att bryta den ökande segregationen i Sverige. Ytterligare en gemensam faktor är att det ska vara enkelt och okomplicerat att engagera sig i något av initiativen.

Det tar bara några minuter att anmäla sitt intresse

Det tar bara några minuter att anmäla sitt intresse för någon av aktiviteterna på webben. Därefter matchar ÖppnaDörren ihop svenskar och utlandsfödda som bor i samma område eller har liknande intressen.