Arnór Smárason flyttade från familjen på Island till Holland när han var 15 år för att spela fotboll professionellt. Han fick redan tidigt lära sig hur man hittar nya vänner och en ny vardag trots att man är i ett land där man inte förstår språket. Fotbollen var vägen in i den nya gemenskapen vilket gjorde det lättare att skapa ett sammanhang.

- Idrott generellt men fotboll i synnerhet är ett globalt språk. Kan man spela tillsammans kan man umgås tillsammans, säger han.

Det kan vara svårt att känna sig som hemma

Livet som professionell fotbollsspelare kan kännas rotlöst med korta kontrakt och boenden i olika länder, det kan bli ensamt. Arnór Smárason berättar att det var tufft att flytta till Danmark efter livet i Holland. Som utomstående förväntas man prestera mer än de andra och visa framfötterna. Det tog sex månader innan han kände sig som hemma.

Trivs man bra så spelar man bättre.

- Jag har alltid försökt komma snabbt in i gruppen i de lag jag har spelat i. Trivs man bra så spelar man bättre och det är jätteviktigt med bra kemi i gruppen. Det skapar en positiv kultur inom laget och man pushar varandra till att samarbeta, säger han.

Från Danmark flyttade Arnór Smárason till Helsingborg i Sverige och där började motgångarna. Tränaren Henrik Larsson hade fått order om att sänka kostnaderna för laget. Arnór Smárason tjänade då bäst bland spelarna och blev därför tillsagd att bryta kontraktet.

- Henke sa att antingen skulle jag få sitta på bänken eller så skulle jag se mig om efter något annat. Han hade helt enkelt inte råd att ha kvar mig, berättar han.

Det lönar sig att kämpa

Men Arnór Smárason vägrade lyssna, han gick med på att bli uthyrd till Moskva i tre månader men sen började han kämpa för att förtjäna sin plats i laget. Han såg det som en utmaning att visa att han var värd sitt kontrakt. Restan av säsongen spelade han alla matcher och presterade bra. Efter den säsongen kom erbjudandet från Hammarby där han spelar idag.

- Jag trivs jättebra här i Stockholm. Hammarby är ett spännande lag och jag känner på mig att det kommer hända stora saker med laget under de kommande åren, säger han.

Arnór Smárason bor på Södermalm i Stockholm och har tillsammans med Hammarby IF etablerat ett samarbete med Södermalmsskolan. Han går dit och träffar barnen i klassrummen och berättar om sitt liv och hur man blir fotbollsproffs. Han vill att barnen ska förstå att oavsett vilket mål man har så måste man kämpa för det. Han menar att många unga tror att framgång kommer gratis men att det inte är så.

Det krävs övning, övning, övning och lite talang för att man ska nå dit man vill.

- Det krävs övning, övning, övning och lite talang för att man ska nå dit man vill. Det gäller allt - oavsett om det är inom idrotten eller om det är i karriären. Många som är vana vid att det hela tiden går bra vet inte hur de ska hantera när det blir motigt, förklarar han. 

Islänningar är inte direkt kända för att ge upp. Det hårda vädret har lärt dem kämpa i motvind utan att ge upp. Arnór Smárason tror att det är en av anledningarna till hans framgång.

- Jag är hårdhudad och jag vet att jag måste fortsätta kämpa även när det är jobbigt. Jag har spelat fotboll i alla väder, det är ingen mening med att klaga, säger han.

Islands landslags framgång i senaste världsmästerskapen tror han mer beror på den mentala styrkan och samtidigt på gemenskapen. Det är ett lag som spelar - inte ett gäng individer. 

Faktaruta Arnór Smárason
Foto: Unsplash