Det bränner till på benen med jämna mellanrum och händerna är ömma. Nässelsnåren är som en brinnande vägg att plöja sig igenom. Vi stretar uppåt steg för steg och bäddas sakta in i de magiska dimmor som har gett bergen dess namn. Målet hägrar i fjärran - gorillafamiljen Susa på 3 500 meters höjd!

Vi har vandrat i tre timmar ständigt på väg uppåt när vår guide äntligen tystar oss. Vi går igenom ännu ett nässelsnår innan vi möter den första familjemedlemmen. Hon är magnifik och lugn medan hennes unge klättrar över hela henne.

Stora gorillaräkningen

Vi är här med Jena Hickey från WWFs organisation IGCP (International Gorilla Conservation Program). Jena leder den stora gorillaräkning som ska ge oss svaret på hur många de hunnit bli, de sällsynta bergsgorillorna i Virungabergen.

Allt pekar på att gorillorna blivit fler, men det behövs fakta för att veta säkert. Samt en massiv arbetsinsats – Jena har fullt upp med att anställa alla som ska delta i räkningen och beställa all utrustning.

Vi har under många år haft en fantastisk utväxling

Årets räkning är den mest omfattande någonsin. Tidigare har man gjort ett så kallat svep i skogarna för att räkna gorillorna. Denna gång förfinas räkningen genom att inventerarna gör två svep över området i kombination med DNA-tester. På så sätt hoppas Jena att bli ännu mer säker på att man bara räknar varje individ en gång och att man inte missar gorillafamiljer i nässelsnåren. Världsnaturfondens egen expert Allan Carlson är mycket spänd på resultatet.

– Vi har under många år haft en fantastisk utväxling på vårt arbete med att skydda gorillornas och deras livsmiljö. De senaste tio åren har de procentuellt ökat med 26 procent! säger Allan Carlsson.

Men trycket på skogarna växer hela tiden i takt med att befolkningen runt omkring blir allt fler. Tjuvjakt i skogarna ökar. Så gott som varje månad fastnar gorillor i tjuvjägarnas snaror, trots att parkvakterna plockar bort tusentals fällor varje år.

Det är inte bara tjuvjägare som hotar gorillorna. Olja och värdefulla metaller gör att exploateringstrycket är hårt.

Politiskt stöd

Rwandas premiärminister Anastase Murekezi  har dock klart och tydligt sagt nej till kortsiktiga oljemiljarder och ja till långsiktig skydd av Rwandas unika skogar.

Nu börjar också ekoturismen att titta på Gishwati-skogen. Rwanda tjänar varje år hundratals miljoner på gorillaturismen och förhoppningar om liknande inkomster växer nu också runt Gishwati.

Rwanda är samtidigt det land i regionen som lyckats bäst med att organisera just ekoturism

Det finns en del kritiska röster mot ekoturism. Men tittar man på resultatet så gör unika arter som gorillor, schimpanser och guldmarkattor att naturvården kan fortsätta sitt arbete att bevara den biologiska mångfalden och skydda skogens ekosystemtjänster. Utan de pengar som kommer in via ekoturism skulle annars dollarlöften för exploatering av olja och mineraler vara svåra att stå emot. Rwanda är fortfarande ett av världens fattigaste länder.

Rwanda är samtidigt det land i regionen som lyckats bäst med att organisera just ekoturism. Gorillorna har länge varit en av landets främsta inkomstkällor.

Läs mer på www.wwf.se