I snart trettio års tid har gula säckar från Sveriges mest framgångsrika operativa miljöorganisation Städa Sveriges synts i skogar, längs älvar, vägar och på stränder. Städa Sverige är en ideell stiftelse som ägs av trettiofyra svenska specialidrottsförbund. I samverkan med företag, idrottsföreningar och kommuner arbetar Städa Sverige för ett mindre nedskräpat Sverige. Via Städa Sverige samlar drygt 10 000 idrottsungdomar runtom i landet årligen in drygt 1000 ton skräp.

I juni i år valde Returpack, som är en mångårig samarbetspartner till Städa Sverige, att utöka samverkan.  I höst genomförs ett stort lokalt städprojekt i Norrköping med flera hundra ungdomar, men redan nu kommer samarbetet att starta med städningar i hela landet. Tillsammans gör Returpack och Städa Sverige miljön en tjänst. Samtidigt erbjuds idrottsföreningar runtom i landet en möjlighet att göra samhällsnytta och samtidigt tjäna en slant till föreningen. Med utökat stöd från Returpack kommer städningar att ske bland annat på stränder, i naturområden och längs vägar.

– Idrottsföreningarnas intresse för att medverka i Städa Sverige ökar från år till år. Många idrottsföreningar återkommer från år till år och ofta kommer initiativet från ungdomarna själva. Det märks verkligen att den här möjligheten att göra nytta för lokalmiljön och samtidigt delfinansiera idrottsföreningens verksamhet ligger helt rätt i tiden. Vår vision är att engagera över 100 000 ungdomar årligen i våra aktiviteter från år 2020, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.