Stormar som utplånar hela städer, jordbävningar med hundratals döda, luft som inte går att andas. Svårt sjuka barn, gamla som inte får vård, skolor utan studiero. Djurarter som utrotas, korallrev som hotas, brist på rent vatten.

Listan kan göras lika lång som hela den här texten.

Listan kan göras lika lång som hela den här texten. Det handlar om allt från det lilla barnets utsatthet till klimatförändringar som kan påverka hela mänskligheten. Ibland känns det som om världen bara består av hemskheter, och att det blir bara värre och värre. Men, det är kanske inte så konstigt att det känns så.

Vi får idag ta del av ett ständigt flöde av händelser från precis hela världen. Händelser, som förr inte ens nådde Sverige för att det var för lokalt eller hade för lite nyhetsvärde, är nu i våra telefoner, plattor eller datorer 24 timmar om dygnet. Inte undra på att det känns som det har blivit värre! Det är lätt att ge upp då. Tänka - varför ska jag ens bry mig? Det är ju ändå inte någon idé att göra något. Min lilla insats gör inte någon skillnad i detta enorma hav av övergrepp, miljöförstöring och sjukdom.

 

Att vara människa är att bry sig

 

Ja, varför ska du bry dig? Du som har fullt upp med dina egna bekymmer, krämpor eller svåra erfarenheter. Det finns så många andra som har det bättre. Bättre ekonomi. Roligare jobb. Finare hus. Lyckligare äktenskap. De kan göra något. Men att vara människa är att bry sig. Att orka se bortanför sin egen tillvaro, och fundera på hur det är att vara i en annan människas situation.

Istället för en droppe i havet, är din insats droppen som urholkar stenen.

Och tänk om det faktiskt är så att du kan göra något! Istället för en droppe i havet, är din insats droppen som urholkar stenen. Som gör att det går bra i skolan för barnet som behöver läxhjälp, att ett botemedel mot cancer blir verklighet och att klimatförändringen avstannar. Tack vare att människor, myndigheter, företag och organisationer har hjälpts åt, ser faktiskt världen redan bättre ut. Under de senaste årtiondena har en positiv utvecklingen tagit fart. Barnadödligheten minskar, fler natur- och havsområden skyddas, brottsligheten minskar, färre lever i extrem fattigdom, fler barn går i skolan, vi lever längre, ny teknik underlättar vardagen för den som är sjuk. Den här listan kan också göras lång, och det är därför du ska bry dig.

 

Ljusslinga i händer. Foto: Unsplash

 

Det behöver inte vara stort eller mycket

 

Den 28 november lanserade FRII #GivingTuesday i Sverige. #GivingTuesday föddes just ur tanken att vi kan alla göra något. Fem år efter att idén om en särskild dag för att fira givande och engagemang startade i New York, är den spridd till mer 100 länder. Det är en folkrörelse där vem som helst kan delta och som nu engagerar miljontals människor över hela världen. Konceptet är enkelt. Ge en gåva, volontärarbeta, skänk prylar eller hjälp en annan människa, och uppmuntra andra att göra detsamma. Det behöver inte vara stort eller mycket, det viktiga är att du gör något. Det är en dag som sätter fokus på vikten av att dela och ge, istället för att konsumera och få. Och förhoppningen med kampanjen är att det blir något vi bär med oss, inte bara in i julklappshandeln utan hela året.

En dag som sätter fokus på vikten av att dela och ge, istället för att konsumera och få.

En undersökning FRII nyligen gjort bland allmänheten med hjälp av Novus visar att drygt hälften av oss kan tänka oss en julklapp som är en gåva till en ideell organisation. Så med bara ett par dagar kvar till julafton, har du fortfarande chans att både göra någon i din närhet glad och bidra till att det blir bättre för en annan människa. Vill du göra mer än att ge en gåva? Ta reda på var det behövs volontärer i din närhet, och lägg lite av din tid på att hjälpa till. Eller se dig omkring där du är – kanske någon nära dig behöver lite mer av din tid.

 

Ett utmärkt tillfälle att gåvokompensera

 

Och när du efter jul handlar på rea och sparar lite pengar på de där sakerna du verkligen behöver, kom ihåg att det också kan vara ett tillfälle att ”gåvokompensera”. Ge en del av det du sparade in som gåva till någon organisation eller verksamhet du tror kan bidra till att göra världen lite bättre.

Jag kan inte göra allt, men jag kan göra något. Om vi alla gjorde något, skulle vi tillsammans klara allt.

Ett citat som omformulerats många gånger och som är precis vad den här tidningen handlar om. Vi kan alla göra något litet som tillsammans bidrar till något mycket bättre. Varje människas insats har betydelse. Varje gång du väljer att hjälpa till istället för att låta bli, bidrar du till att göra världen bättre. Därför ska du bry dig!