• Låt basen vara grön – njut av massor med mat och dryck från växtriket. Det är det viktigaste och enklaste du kan göra för att äta klimatsmart och hälsosamt. Tänk utanför gurka- och tomatboxen! Lär dig laga god mat med rotsaker, bönor, linser, svamp, tofu, gryn, grönsaker, nötter, frön, frukt och annat från växtriket.
  • Toppa med lite kött & fisk – vi svenskar äter idag så mycket kött att det drabbar både vår hälsa och vår planet. Dra ned på mängden och välj ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött. Låt fisken vara märkt med MSC, ASC eller KRAV.
  • Byt till eko – ju mer ekologiskt, desto mindre gifter och konstgödsel sprids. Bra för arbetarna, djuren, naturen och planetens hälsa. Och du undviker rester av bekämpningsmedel i din mat.
  • Åk smart till butiken – din bilresa till butiken påverkar generellt klimatet mer än dina matvarors resa till butiken. Gå eller cykla så ofta du kan, eller planera dina inköp så att du kan dra ned på bilåkandet.
  • Kasta mindre – en tredjedel av all mat slängs. Hoppa av slöseritåget! Planera dina inköp, använd rester och håll koll på matens livslängd. Bra för din plånbok och planeten. 


För mer tips: www.sverigeskonsumenter.se