Egentligen är det ingen skillnad mot att heja på laget det gått dåligt för ett tag, på partiet som backat i opinionsmätningarna eller på artisten som inte fått det genombrott hen förtjänar. Vi vet att det vänder. Värvningen laget gjorde, senaste utspelet eller nya producenten - snart kommer lyftet!

Klimatfrågan är viktigare

Klimatfrågan är viktigare, tycker jag förstås. Det handlar om mänsklighetens överlevnad, om miljontals människor ska behöva fly sina hem när havet stiger, om skogen ska förvandlas till plockepinn och om skidorterna ska lägga ner. Det går fortfarande att förhindra, men det är bråttom.

Vi klimatengagerade måste inse att inte alla har samma hjärtefrågor.

Vi klimatengagerade måste inse att inte alla har samma hjärtefrågor. Klimatet, visst, men nu har vårt lag gått till final, min artist kommit med en ny låt eller familjen sparat ihop tillräckligt för drömresan som planerats så länge. Vi kan inte förutsätta att andra ska försaka och förvägra sig livets goda, eller gräva djupa hål i plånboken för att lätta klimatsamvetet. Därför måste det vara lätt att göra rätt.

Det som är bäst för klimatet

Det fantastiska är att det vi vill göra allt oftare är det som är bäst för klimatet, utan att vi ens tänker på det. Vi vill gärna ha tillgång till bil, men ogärna besiktiga, serva, skatta och försäkra - det löser bilpoolen för oss. Kör vi bil, vill vi känna suget när vi trycker gasen i botten - ingen bil gör det så bra som den eldrivna. Vi vill kunna arbeta även när vi inte sitter vid skrivbordet, det löser tåget bättre än flyget. Istället för ett par hundra cd-skivor hemma i hyllan, vill vi ha tillgång till all världens musik var vi än är - som med Spotify. Vi får hellre matkassarna hemkörda till oss än åker till affären. Vi tar för givet att kamera, video, musikspelare, gps, väckarklocka, miniräknare, webbläsare och mycket annat ska rymmas i en enda apparat istället för att kräva var sin.

Klimatsmart av bara farten.

Allt detta och mycket, mycket mer är klimatsmart av bara farten. På område efter område kan vi, ofta utan att ens ha tänkt på klimatet, räcka upp handen och säga ”klimat-klar” 28 år för tidigt. År 2045 ska vår klimatpåverkan ha minskat med 85 % och så stora är faktiskt många av de klimatvinster vi får på köpet när vi väljer ett bekvämare, roligare och smartare liv.

Så kommer omställningen se ut

Så kommer omställningen att se ut - om du vill. För det går också att hålla fast vid gamla, ineffektiva val. CD-skivor säljs fortfarande och LP har blivit mode igen för den som vill ha besväret att byta och vända skiva. Det finns bensin- och dieseldrivna monster-SUV:ar kvar för den som insisterar på avgaser, buller, behovet att växla och långsammare acceleration än elbilens full effekt direkt. Den som njuter av att tvätta den egna bilen på garageuppfarten kan fortfarande välja att äga egen bil. Har man tid att slösa bort kan man ta bilen eller flyget till Göteborg istället för tåget, som med snabb uppkoppling är effektiv arbetstid hela vägen… Men de klimat-korkade valen framstår alltmer som korkade, kort och gott.

Du väljer. Ingen ska tvinga dig att rädda klimatet. Men du förlorar mycket på att låta bli.

Mattias Goldmann
vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores