Vi är många som försöker göra rätta val för klimatet och har därmed gjort en hel del mer hållbara val. Äter mindre kött, till exempel. För just kött har under den senaste tiden hamnat i skottgluggen när det gäller hållbar konsumtion. Inte helt rättvist, menar Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges grisföretagare.

 

Näringsinnehållet viktigt

– Det finns stora variationer mellan köttslagen, där griskött tillhör de köttslag med minst klimatpåverkan. Dessutom bör man titta mer på näringsinnehållet per kilo – att jämföra ett kilo ekologiskt odlad gurka med ett kilo kött säger ju egentligen inget, säger han.

"Svenska djurbönder använder minst antibiotika i hela världen."

I Sverige odlar vi relativt klimatsmart jämfört med andra länder vilket gör att grisarnas foder håller hög hållbarhetsnivå. Dessutom använder svenska djurbönder minst antibiotika i hela världen. Att vi också har en tradition av god djurhållning har gjort att vi kunnat producera friska och välmående grisar som också ger näringsrikt kött, säger Ingemar Olsson. 

– Genom att hålla sig till kostcirkeln och äta allt med måtta samt till en stor del svenskt kan var och en av oss vara med och bidra till en mer hållbar konsumtion. Här har svenskproducerad gris en given plats på matbordet, avslutar han.