Jens Ljunggren jobbade inom finansbranschen i många år, men hans liv tog en helt ny vändning efter att han såg Al Gores film ”En obekväm sanning” hösten 2006.

En stor sanning 

– Det var som att få ett knytnävslag i magen. Jag fick en känsla av att det här var en stor sanning som jag inte hade en aning om, hur mycket vi har påverkat vår miljö och vårt klimat på ett sätt som kan få väldigt allvarliga konsekvenser.

Han började leta efter information på nätet efter vad man kunde göra, men hittade inget som var tillräckligt bra. Efter lite funderingar bestämde han sig för att skapa en egen hemsida där han på sin fritid samlade in tips på företag, produkter och tjänster i Sverige som är klimat- och miljövänliga. 2006 registrerade han hemsidan Klimatsmart.se och 2008 började han jobba med den på heltid.

"För mig handlar klimatfrågan inte enbart om att tekniskt reducera koldioxidutsläpp"

– Syftet var att hjälpa konsumenter och företag att hitta produkter och tjänster inom alla branscher som framskyndar omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle. För mig handlar klimatfrågan inte enbart om att tekniskt reducera koldioxidutsläpp, utan även om att tänka långsiktigt hållbart. Det kommer inte att fungera om vi minimerar koldioxidutsläppen på ett miljö- eller hälsofarligt sätt.

 

Certifierad av Al Gore

Jens känner en stor tacksamhet gentemot Al Gore för att han har inspirerat honom att leva mer miljövänligt. Det var en av anledningarna till att han år 2012 gick en tre dagar lång Climate Leader-utbildning med honom i San Francisco. Tyvärr blev mötet ett antiklimax.

"Sex år senare handlade det fortfarande om att överbevisa klimatskeptikerna"

– Jag kom dit i tacksamhet, men åkte därifrån besviken. ”En obekväm sanning” blev en ögonöppnare för mig som medförde stora förändringar, men under utbildningens gång upptäckte jag att han inte rört sig ur fläcken. Sex år senare handlade det fortfarande om att överbevisa klimatskeptikerna genom att fokusera på skräckexempel. Själv var jag mer intresserad av att inspirera och inspireras av smarta lösningar. I USA är det fortfarande en politisk fråga, men i Europa är vi mer lösningsorienterade.

 

Kul, enkelt och billigt

Vi är i en krissituation, men använder vi vårt sunda förnuft kan vi förbättra förutsättningarna för kommande generationer. Enligt Jens är det enkelt, möjligheterna att göra bra val finns redan.

"Det är kul, enkelt och billigt att lösa klimatfrågan."

– Det är kul, enkelt och billigt att lösa klimatfrågan. Kul att göra bra val för vår miljö och hälsa och att använda ny teknik. Enkelt i och med att all teknik redan finns, vi behöver inte uppfinna nya lösningar. Det är billigt sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Naturligtvis finns det utmaningar när man flyttar stora ekonomiska resurser från en typ av produktion till en annan, men ur ett samhällsperspektiv är det ganska enkelt.

 

Klimatsmarta val i vardagen

Det behöver inte vara så komplicerat att göra skillnad. Det finns fem punkter alla kan titta på - de fem b:na; Biffen, ät mer vegetariskt, helst ekologiskt. Bilen, åk mer kollektivt och minska på fossildrivna resor. Bostaden, byt till grön el och skaffa värmepump och solceller om du bor i villa. Butiken, låna, hyr, byt eller handla bra klimat- och miljövänliga produkter. Börsen, flytta dina sparpengar till fossilfria fonder.

Vi kan inte alla göra samma sak, varje person och varje familj har sina egna förutsättningar och behov.

– Gör de enkla ändringarna först och fastställ därefter ett gemensamt långsiktigt mål som passar just din familj.