Stefan hade gjort efterforskningar och funnit en uråldrig och utrotningshotad ört, laddad med näringsämnen, som användes som både mat- och medicinalväxt redan under bronsåldern. Men hade han inte träffat och gift sig med försäljningsdirektören Therese, hade historien kanske slutat där.

– Stefan såg de rent odlingsmässiga fördelarna med camelina, medan jag såg en potentiell marknad för nästa generations superolja, säger Therese.

100 % ekologisk produktion

I dag är paret ensamma i Sverige om att odla och kallpressa oljedådra i stor skala. Deras företag by Ranch, med säte utanför Nyköping, fokuserar på ekologisk växtodling. Därför odlas camelinan helt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och oljan som pressas är KRAV-märkt. Resterna från produktionen säljs som näringsrikt djurfoder, vilket gör att den kan ske utan svinn.

Det känns jättehäftigt

Camelinaoljans unika balans av omega 3, 6 och 9 och den höga koncentrationen av E-vitamin gör den till ett hälsosamt näringstillskott – 2 tsk ger dagsbehovet av omega 3. Den nötiga smaken och motståndskraft mot upphettning och härskning passar utmärkt i matlagning, samtidigt som de mjukgörande egenskaperna gör den väl lämpad för användning i hud- och hårvård.

– Det känns jättehäftigt att både kunna bevara och utveckla en gammal kulturväxt med så många moderna egenskaper, avslutar Therese.