1. Fokusera på grader.  När klimatfrågan handlar om att det blir två, tre grader varmare så tappar vi engagemanget. Många upplever att det kan skilja mer än så mellan en dag och nästa, och innerst inne tycker många nog att ett par grader varmare inte verkar så dumt. Om man istället fokuserar på effekterna, är klimatengagemanget större – alla vill undvika våldsamma bränder, extrem torka, skyfall, översvämningar och en skog som ser ut som plockepinn.

2. Kräv ändrad livsstil. Parollen ”Ändra livsstil, inte klimat” skrämmer – vi är beredda att handla klimatsmartare, men inte att sluta handla. Det folkliga klimatupproret kommer om vi tvärtom fokuserar på att behålla vår livsstil genom att hejda klimatförändringarna. Så räddas skidsäsongen, stränderna från översvämning och så får vi en vit jul ibland.

3.  Prata om människor långt borta – eller djur. Man måste identifiera sig med en fråga för att bry sig om den. Numera ser vi alla hur klimatet förändrar vår närmiljö, ändå pratar vi om klimatet i termer av sjunkande söderhavsöar, drabbade framtida generationer eller lidande isbjörnar. Men handen på hjärtat – hur mycket ändrar det ditt beteende?

4. Kritisera allt och alla. Alla vet att barnets första steg är stapplande, och att det behövs mycket beröm i början. Men i klimatfrågan skäller vi ut den som försöker för att hen inte gör allt direkt. Den som kör etanolbil borde köra på biogas, den som har gasbil borde ha elbil och den som skaffat elbil får skäll för att den inte cyklar. På så vis får vi en liten klick av självutnämnda världsförbättrare och ett stort gäng som tappat sugen.

5. Fokusera på pengar, pengar, pengar. Var du bor, vem du bor med, vilken bil eller cykel du har – var det alltigenom rationella beslut? I så fall är du rätt ensam, de flesta av oss har andra värden också, och det gäller även klimatet; den som skaffar en Tesla, sätter upp solceller eller klimatkompenserar gör det också för att det känns rätt, inte bara för att det är lönt. Så när vi krampaktigt upprepar att klimatsatsningar är lönsamma, missar vi vad folk faktiskt går igång på, varför man drömmer om en Tesla eller är sugen på att sätta solceller på taket. För att det är coolt!

Du känner säkert igen dig i dessa fem punkter. Så här uselt pratar vi klimat!

Ändå har vi fått ett globalt klimatavtal i Paris, ett starkt driv i näringsliv och kommuner, och sju partier står bakom att Sverige ska bli fossilfritt. Tänk vilken kraft och energi vi får när vi börjar prata smart om klimat!

Mattias Goldmann
vd för gröna och liberala tankesmedjan Fores,
Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016