Sandra Persson, renhållningsansvarig på Nårab, och Lotta Lewis-Jonsson, avfallsstrateg på NSR, berättar om samarbetet som drog igång med att man gjorde en kartläggning av hushållens vanor när det gäller konsumtion och avfall. 2014 startade man kampanjen Länge Leve Prylen för att inspirera och engagera hushållen till att förändra sina konsumtionsvanor. Att minska avfallsmängderna från 500 kilo till 320 kilo per person och är ett högt mål, men inte omöjligt. – Vi vill att prylarna ska få ett långt liv, idag hamnar mycket i onödan på våra återvinningscentraler och i sopkärlen, berättar Sandra.

 

Länge leve samarbeten

 

Kretslopp - Länge leve prylen. Länge Leve Prylen är bara ett av många initiativ som NSR och Nårab startat upp för att minska avfallsmängderna. Vi är bra på återvinning av avfall i Sverige men vi behöver bli bättre på att se till att det inte uppstår något avfall alls, berättar Lotta.

För att minska avfallsmängderna behöver vi få med konsumenter, producenter, verksamheter, beslutsfattare och framför allt så måste olika grupper samarbeta, tillägger Sandra.

Satsa på att i första hand hyra prylar som du använder sällan.

Lotta och Sandras råd till privatpersoner är att tänka ett steg extra innan man gör inköp. Att i första hand se till och ta hand om de prylar man redan har. De avslutar med ett råd om du nu måste konsumera, satsa på att i första hand hyra prylar som du använder sällan och köpa prylar som håller längre och som går att laga.