– Våra kunder gör en insats för miljön och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Matsmarts vd och medgrundare Karl Andersson.  

Under 2016 räddade Matsmarts kunder 708 ton mat från att slängas.

Matsmart drivs med den enkla idén att köpa in varor som i många fall annars skulle kastas på grund av kort eller passerat bäst-före-datum, förpackningsbyte, säsongsvaror eller liknande. Varorna säljs till konsumenter i Sverige och Norge via webben med 20-90 procents rabatt och under 2016 räddade Matsmarts kunder 708 ton mat från att slängas.

– Det är en fantastisk siffra och att vi, som bara funnits sedan 2014, redan kan göra stor skillnad känns oerhört kul. Men vi nöjer oss givetvis inte med det utan hoppas och tror att vi kan rädda drygt 1000 ton mat under 2017, säger Karl Andersson.

Tröttnade på att slänga mat

Erik Södergren, en matbutiksägare som tröttnade på att slänga mat i sin butik på grund av att bäst-före-datumet närmade sig, var den som kläckte idén till Matsmart. Erik var samtidigt medveten om producenternas problem med att bli av med varor där bäst-före-datumet närmade sig – och för att hjälpa sina leverantörer började han köpa in allt fler varor som riskerade att slängas.

Kunderna tog emot idén med öppna armar. De älskade att fynda och samtidigt rädda mat – men en matbutik var inte rätt arena. Erik ville ge hela Sverige samma chans att fynda och minska matsvinnet: nätsajten var Matsmart var född. 

Vi säljer enbart varor med bäst-före-datum, inga med märkningen sista förbrukningsdag

– Vi säljer enbart varor med bäst-före-datum, inga med märkningen sista förbrukningsdag som du hittar på kött, fisk och fågel – mat som faktiskt kan vara skadlig att äta efter att sista förbrukningsdagen passerat, säger Karl Andersson.

Mycket mat slängs i onödan

Just okunskapen mellan de två märkningarna är en orsak till att mycket mat slängs i onödan. En undersökning som Sifo lät utföra på uppdrag av Matsmart visar att en av tre inte vet skillnaden mellan de två datummärkningarna.

– Det är ett stort problem. Maten blir inte oätlig bara för att tisdag blir onsdag. Bäst-före-datumet är producentens garanti att varan håller 100-procentig kvalité, men faktum är att maten håller i månader – och till och med år – efter att bäst-före-datumet passerat.

– Lukta, känn och smaka på maten du har i kylskåpet. Smakar den okej så är den också okej att äta. Det är bra för både den egna plånboken och för klimatet, säger Karl Andersson.

Läs mer på www.matsmart.se