Smartflower är en stilren och helt komplett solelanläggning som likt en blomma följer solens rörelser för att maximera effekten av solstrålarna. Den fäller ihop sig automatiskt på kvällen och vecklar ut sig när de första solstrålarna når den på morgonen.

En testversion av Smartflower kom år 2013 och efter några förbättringar gjordes den första lanseringen år 2014, och det var då Jonas Almquist, vd för Sustainable Energy Nordic AB, såg blomman på Inter Solar-mässan i München första gången.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, berättar Jonas.

Brinner för förnyelsebar energiMan

Jonas har ofta synts som ämnesexpert inom förnyelsebar energi och arbetade sedan år 2002 på Bergen Energi bland annat som chef VD och ansvarig för utvecklingen av grön energi el. När Bergen Energi såldes ville han satsa på något nytt och mindes solblomman han sett på mässan i München. 

– Jag brinner för klimatproblematiken och förnyelsebar energi, fortsätter Jonas. Jag ringde upp de österrikiska grundarna, de behövde någon som kunde lansera Smartflower i Skandinavien och jag nappade på utmaningen.

Fördelaktigt i Skandinavien

Två tredjedelar av världens användning av fossilbränslen kommer från energiframställning. Solenergin finns med oss hela tiden och med hjälp av solpaneler kan vi ta till vara på energin och omvandla den till el. 

– Det finns en myt om att de skandinaviska länderna inte skulle ha förutsättningar för en effektiv solenergianvändning, det stämmer inte, menar Jonas. Det är klart att vi inte har samma effekt som i Sahara men faktum är att solpanelerna är effektivare i kallare temperaturer och eftersom vi har mycket ljus kombinerat med relativt låga temperaturer så är solenergi fördelaktig även här.

Sedan den skandinaviska lanseringen i höstas har Lantmännen, BAE Systems och Polarbröd skaffat en Smartflower men den är inte bara för företag. Både kommuner och privatpersoner kan bidra till en bättre miljö med solpaneler.

– Ju fler som skaffar en förnyelser energikälla bidrar till att vi ”puttar ut” smutsiga fossila energikällor som kol, avslutar Jonas.

Smartflower

Smartflower kommer i olika varianter, Smartflower POP är ett all in one-system som enkelt kopplas in i elcentralen och sedan kan elen användas till exempel i huset och överskottet säljas. POPe har också uttag för bland annat elbil och elcykel så att de kan laddas snabbt och effektivt direkt från blomman. Den allra senaste modellen POP+ har ett batteri där el kan lagras för användning vid senare tillfälle.