– Visst är det vackert med alla färgglada påskris, instämmer Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige, och berättar om fjädrarna i allsköns färger som hamnar i vårt påskris år efter år.

Fåglarna utsätts ofta för stort lidande

Fjädrarna kommer ofta från kalkonindustrin i länder som Kina och USA. Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt.

– Fåglarna utsätts ofta för stort lidande och får leva under förhållanden långt under vad som är accepterat i Sverige. Dessutom har vi ingen möjlighet att kontrollera uppfödningen utomlands, berättar hon.

Ägg från sprätthönsÅsa

Vad gäller de kokta äggen ska man helt undvika ägg från burhöns och noga kontrollera att hönorna, ekologiskt uppfödda eller inte, får tillgång till utomhusvistelse och sprättmark. Trånga utrymmen som inte tillåter motion är mycket stressande för djuren.

– Ekologiskt är generellt bra mat men till skillnad från EU-ekologiskt så har den svenska KRAV-märkningen större krav på till exempel djuromsorg. Hönor som lever bra kan också producera näringsrika ägg, säger Åsa Hagelstedt.

Fryst, svensk lammstek

Kött från beteslamm är ett omsorgsfullt köttalternativ då de lever i sin naturliga miljö fram till dess att de slaktas. Svenska lamm som föds på våren, får gå ute och beta under sommaren och sedan slaktas under hösten lever ett bra och stressfritt liv. Den höga efterfrågan på lammkött året runt har gjort att producenter numera även föder upp lamm på hösten.

Jag föreslår istället fryst, svenskt lammstek

Djuren får gå inne under vintern för att sedan slaktas till våren, ett långt ifrån naturligt liv som betesdjur vilket innebär stort lidande och sämre kött, berättar Åsa Hagelstedt och avslutar:

– Jag föreslår istället fryst, svenskt lammstek till påskbordet och vänta med det färska köttet till höstkanten. Och varför inte satsa mer vegetariskt, som ju värnar om såväl hälsa som djur och natur. Grönsaker är både färgglatt och vårfräscht och kan både ersätta och komplettera djurriket på påskbordet. Det blir en påskttradition för både djurens och klimatets skull.