Men med en centralt placerad gasmack på Gotland hade jag kunnat köra vart som helst och tillbaka igen plus en omväg för att fika på saffranspannkaka med salmbärssylt.

Biogas görs på matavfall och avloppsvatten. Den är alltså lokalt producerad, förnybar, inget folk krigar om och tillför knappt några nya växthusgaser – de som gör Östersjön varmare och surare vilket medför att skaldjur får svårt att bilda skal.

Den är alltså lokalt producerad, förnybar, inget folk krigar om och tillför knappt några nya växthusgaser

Nu, efter att ha satt punkt för en liten bok om Östersjöns miljöproblem, tänker jag på Gotland igen. Denna ö ligger mitt i världens mest förorenade hav, hårt drabbat av övergödning, algblomning, bottendöd och miljögifter. Vilket resulterat i minskat antal sjöfåglar, klenare sälar, tillfälliga badförbud och fiskar så fulla av miljögifter att övriga EU-länder vägrar erkänna dem som människoföda.

Gotland borde därför se till att bli världens första hållbara ö.

Världens första miljövänliga ö

Gotlänningarna kan visserligen inte rädda Östersjön på egen hand. Det krävs att vi alla 90 miljoner som bor runt detta känsliga innanhav drastiskt ändrar våra beteenden. Men jag tror på det goda exemplet. Det som visar vad som händer om man satsar allt.

Som nederländska Groningen, världens bästa cykelstad.

Järnvägstationen i Groningen har plats för 10 000 cyklar under tak. Cykelbanorna tar fem cyklister i bredd. I genomsnitt cyklar Groningens invånare 1,4 gånger per dag och dess centrum är bilfritt – lugnt, tyst men likväl levande. All världens trafikplanerare besöker Groningen för cyklande studiebesök.

Ett hållbart Gotland blir då det goda exemplet för alla runt Östersjön

För att Gotland ska bli en hållbar ö krävs att gotlänningarna producerar all sin el av vind och sol, bara låta flygplan som drivs av förnybara bränslen landa (finns en miljömack på Karlstads flygplats, bygg en likadan), bara låta färjor som körs på miljöbränslen få lägga till i Visby hamn, inga jordbruk läcker näringsämnen till havet, inga miljögifter spolas ut i toaletterna, bara låta fritidsbåtar utan bottenfärger segla in i marinorna och alla gutar klär sig i naturfiber istället för i syntet (vadmal får bli det nya svarta!).

Ett hållbart Gotland blir då det goda exemplet för alla runt Östersjön att ta efter och denna hållbara ö kan då även förvänta sig studiebesök från hela världen.

Bara att sätta igång

Det är bara att sätta igång, eller rättare sagt, att fortsätta.

För idag har Gotland flera biogasmackar liksom ladduttag för elbilar. Babben Larsson turnerar med Sveriges första klimatkompenserade ståuppshow. Varpa är en oerhört miljövänlig sport. Det finns ekologiska saffranspannkakor och obesprutade salmbär.

Det är bara resten kvar.

Lycka till!