En förbränningstoalett fungerar helt utan vatten och avlopp. Den värms upp till cirka 600 grader och förbränner fekalier och förångar urin och lämnar endast en oansenlig mängd lukt- och bakteriefri aska efter sigDen är också miljövänlig och lätt att sköta.Jahn von Walden

 En förbränningstoalett har väldigt liten påverkan och är skonsam mot miljön. Det enda som behövs är en miljövänlig påse som man placerar i toaletten och lite el, säger Jahn von Walden som är delägare i Incino Sverige AB - ett företag som distribuerar förbränningstoaletter i Sverige.

Begränsad övergödning av Östersjön

Längs med Östersjökusten finns fritidshus och stugområden som släpper ut sitt avloppsvatten direkt i havet. Det har en stark negativ effekt på miljön.

– Utsläpp av avloppsvatten bidrar till övergödning av Östersjön. Det leder till algblomning och syrebrist på havsbottnarna vilket i sin tur leder till att djur som lever där dör. Med en förbränningstoalett så rinner inte svartvattnet ut i havet och därmed begränsar man övergödningen.

Förbränningstoaletten har fler fördelar sett ur ett miljöperspektiv.

Fler miljövinster

– I och med att det inte finns någon tank som måste tömmas så behövs det heller inte dieseldrivna tömningsfordon som också har en negativ inverkan på miljön.

En betydligt rimligare kostnad för småhusägare

Jahn von Walden menar att en förbränningstoalett lämpar sig särskilt väl för fritidshus men den fungerar även bra som permanent lösning för ett normalhushåll.  En förbränningstoalett har fler fördelar. Enkel installation, hygienisk, lättskött samt platsbesparande.

– Att ansluta sig till ett vattenavlopp kan gå på flera hundra tusen kronor. Det är mycket pengar om man har ett fritidshus där man kanske bara vistas några veckor om året. En förbränningstoalett innebär en betydligt rimligare kostnad för småhusägare. Förbränningstoaletter har i regel en inbyggd fläkt vilket bidrar till bättre ventilation på toaletten, avslutar Jahn von Walden.