Skrovskyddsduken är en flytande presenning som har en viss lyftkraft. Den ligger i vattnet förtöjd på båtplatsen hela säsongen och skyddar båten mot beväxning.

– Finessen är att när du kör upp med båten på skrovskyddsduken trängs vattnet undan och båten vilar i den. Kontakten mellan båt och skrovskyddsduk skapar en miljö där varken alger eller havstulpaner trivs, berättar Ivan Nilsson, vd på Ekeröds Utveckling, som utvecklat och tagit fram en skrovskyddsduk.

Resultatet blir att båten blir fri från beväxning utan giftig bottenfärg. Havstulpaner och alger finns istället på skrovskyddsdukens undersida. Eftersom skrovskyddsduken är ett mjukt material fäster påväxten inte särskilt hårt och det behövs bara en snabb rengöring med vatten och borste när den tas upp på hösten.

Skapar en miljö där varken alger eller havstulpaner trivs

– Det tar inte mer än trettio minuter att få den ren. Dessutom slipper du skrapa och måla båten nästa vår, säger Ivan Nilsson.

Det var efter en miljödiskussion med bland annat uppfinnare som Ivan Nilsson började utveckla skrovskyddsduken. Efter många år som utvecklare av plastprodukter föll det sig naturligt att välja ett material som inte läcker farliga eller okända ämnen till vattnet. Plasten som valdes är en så kallad polyolefin, som varken innehåller mjukningsmedel, klor eller PVC. Den är till och med godkänd för långvarig kontakt med dricksvatten. 2010 gjordes de första testerna och materialkombination och design har sedan dess successivt förbättrats.  

– Två år senare kom en utredning från Havs- och Vattenmyndigheten. Där visade det sig att bottenfärger har stor miljöpåverkan både på uppställningsplatser och i vattnet. Bland deras reflektioner fanns alternativ som skrovskyddsduk och båttvätt, men båttvätt är en stor investering. Alla klubbar har inte råd med det. Skrovskyddsduken är ett billigare alternativ som varje båtägare tar ansvar för. Vi startade försäljningen av skrovskyddsduken 2014. Den håller i minst fem år, men kostar inte mer än cirka tre års förbrukning av bottenfärg, konstaterar Ivan Nilsson.